⏱ Leestijd: 5 minuten
2 stemmen

Stel je voor: je bent aan het werk of ligt ontspannen op de bank, wanneer je opeens een vreemd gevoel ervaart in je linkerarm. Het is alsof je arm slaapt, maar het gevoel blijft aanhouden. Je arm begint te tintelen en begint misschien zelfs pijn te doen. Een tintelende linkerarm is een veelvoorkomend symptoom dat veel verschillende oorzaken kan hebben. Hoewel het meestal niet ernstig is, kan het zeker vervelend en misschien zelfs een beetje beangstigend zijn. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de verschillende oorzaken van tintelingen in de linkerarm, en hoe deze behandeld kunnen worden.

Man met tintelende arm

Symptomen van tintelingen in linkerarm

Bij een tintelend gevoel in de linkerarm kunnen onder andere de volgende symptomen optreden:

Pijn

Sommige mensen kunnen een stekend of doof gevoel in de arm ervaren.

Krachtverlies

Een tintelend gevoel in de arm kan soms gepaard gaan met verminderde kracht en coördinatie in de arm.

Tintelingen

Het gevoel van tintelingen of prikkelingen in de arm is het meest opvallende symptoom bij een tintelend gevoel.

Veranderingen in de huidgevoeligheid

Sommige mensen kunnen ook een verminderde gevoeligheid in de arm of een veranderende huidtemperatuur ervaren.

Andere symptomen

In sommige gevallen kunnen andere symptomen optreden, zoals hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid of veranderingen in de bloeddruk.

Het is belangrijk op te merken dat deze symptomen kunnen variëren afhankelijk van de oorzaak van het tintelende gevoel in de arm. Het is daarom belangrijk om medische aandacht te zoeken wanneer je je zorgen maakt over de tintelingen in je linkerarm.

Een tintelend gevoel in de linkerarm kan veroorzaakt worden door verschillende factoren, zoals een beschadiging van een zenuw of veranderingen in de bloedsomloop. Het is belangrijk om te onthouden dat deze tintelingen in de meeste gevallen niet gevaarlijk zijn en na verloop van tijd zullen verdwijnen.

Oorzaken van tintelingen in de linkerarm

Er zijn veel verschillende oorzaken van een tintelende linkerarm. De meest bekende zijn:

 • Cervicale spondylose
 • Carpaal tunnel syndroom
 • Neurologische aandoeningen (multiple sclerose, neuropathie, hersenbloeding)
 • Stress of overbelasting
 • Vitaminetekort (vitamine B12, jodium)
 • Hart- en vaatziekten (angina pectoris, beroerte)
 • Beknelde zenuw in de nek of rug

Cervicale spondylose

Cervicale spondylose is een vorm van slijtage van de wervelkolom in de nek die kan leiden tot irritatie en druk op de zenuwen die de arm innervatie. Dit kan resulteren in tintelingen, pijn, stijfheid en verminderde beweeglijkheid in de arm en hand. Bijkomende symptomen kunnen onder andere hoofdpijn, vermoeidheid en verminderde coördinatie zijn.

De oorzaak van cervicale spondylose is meestal gerelateerd aan ouderdom en overmatige belasting van de nek. Andere factoren, zoals letsel, reuma, osteoporose en bepaalde ziekten, kunnen ook bijdragen aan de ontwikkeling van cervicale spondylose.

De diagnose van cervicale spondylose wordt gedaan door middel van medische beeldvorming, zoals MRI of CT-scan, en fysiek onderzoek. Behandeling kan bestaan uit fysiotherapie, medicijnen, injecties en in ernstige gevallen chirurgie. Het is belangrijk om zo vroeg mogelijk medische hulp te zoeken bij symptomen van cervicale spondylose om verdere complicaties en blijvende schade aan de arm te voorkomen.

Carpaal tunnel syndroom

Carpaal tunnel syndroom is een aandoening waarbij de medianuszenuw die door het polsgebied loopt, bekneld raakt. Dit kan leiden tot tintelingen, doofheid, pijn en verminderde kracht in de hand en vingers, vooral in de duim, wijsvinger en middelvinger. Deze symptomen zijn meestal erger ‘s nachts en kunnen zich uitbreiden naar de arm, onderarm en schouder.

De oorzaak van carpaal tunnel syndroom is vaak onbekend, maar bepaalde factoren, zoals overmatige belasting van de pols, letsel, reuma, zwangerschap en bepaalde medische aandoeningen, kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van de aandoening.

Diagnose van carpaal tunnel syndroom wordt gedaan door middel van fysiek onderzoek en elektromyografie (EMG). Behandeling kan bestaan uit fysiotherapie, medicijnen, splints en in ernstige gevallen chirurgie. Het is belangrijk om zo vroeg mogelijk medische hulp te zoeken bij symptomen van carpaal tunnel syndroom om verdere complicaties en blijvende schade aan de hand en pols te voorkomen.

Neurologische aandoeningen

Neurologische aandoeningen zoals multiple sclerose, neuropathie en hersenbloeding kunnen leiden tot tintelingen in armen en benen.

Multiple sclerose is een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem beschadigt de myeline, een beschermend materiaal rond de zenuwen in het lichaam. Dit kan leiden tot verminderde zenuwfunctie, waaronder tintelingen, verlamming, spierzwakte en verlies van gevoel.

Neuropathie is een aandoening waarbij de perifere zenuwen beschadigd raken, wat resulteert in tintelingen, pijn, verminderde beweeglijkheid en gevoelloosheid in de armen en benen.

Een hersenbloeding is een medische noodsituatie waarbij bloed vrijkomt in de hersenen, wat leidt tot verlies van zenuwfunctie, waaronder tintelingen, verlamming, spierzwakte en verlies van gevoel in de armen en benen.

Stress

Stress kan het zenuwstelsel uitputten en leiden tot spanning in de nek, schouders en armen, wat resulteert in tintelingen en pijn.

Overbelasting van de armen en handen, bijvoorbeeld door langdurig en repetitief werk, kan leiden tot overmatige spanning in de armen en handen, wat resulteert in tintelingen en pijn.

De behandeling van tintelingen als gevolg van stress of overbelasting omvat vaak ontspanningstechnieken, zoals yoga, meditatie, massage en fysiotherapie, evenals aanpassingen in werk en levensstijl. Het is belangrijk om overmatige spanning en overbelasting van de armen en handen te voorkomen door regelmatige rustpauzes in te bouwen, aangepaste hulpmiddelen te gebruiken en overmatige inspanning te vermijden.

Vitaminetekort

Een tekort aan bepaalde vitaminen, zoals B1 (thiamine), B6 (pyridoxine) en B12 (cobalamine), kan leiden tot tintelingen in armen en benen.

Thiamine-tekort kan leiden tot neuropathie, wat resulteert in tintelingen, pijn en verminderde beweeglijkheid in de armen en benen.

Pyridoxine-tekort kan leiden tot neuropathie, evenals huiduitslag, verlies van reflexen en verminderde spiercoördinatie.

Cobalamine-tekort kan leiden tot neuropathie en bloedarmoede.

De behandeling van tintelingen door een vitaminetekort omvat het nemen van supplementen en het verbeteren van de voeding om voldoende hoeveelheden van deze vitaminen binnen te krijgen. Het is belangrijk om een ​​gezonde en evenwichtige voeding te hebben en regelmatig bloedonderzoek te laten uitvoeren om te controleren op tekorten aan essentiële vitaminen.

Hartproblemen

Hart- en vaatziekten kunnen leiden tot tintelingen in armen en benen.

Een verstopping van de slagaders die het bloed naar de armen en benen vervoeren, kan leiden tot een verminderde bloedstroom en vervolgens tot tintelingen en gevoelloosheid.

Een hartinfarct of beroerte kan ook leiden tot tintelingen en gevoelloosheid in de armen en benen als gevolg van beschadiging van de bloedvaten en zenuwen in het getroffen gebied.

De behandeling van tintelingen als gevolg van hart- en vaatziekten omvat vaak medicatie, chirurgie of procedures om de bloedstroom te verbeteren en het risico op verdere schade te verminderen. Lifestyle-aanpassingen, zoals bewegen, gezond eten en stoppen met roken, kunnen ook helpen om hart- en vaatziekten te voorkomen en de gezondheid van de bloedvaten te verbeteren.

Een beknelde zenuw

Wanneer een zenuw in de nek of rug bekneld raakt, kan dit leiden tot tintelingen in armen en handen. Dit komt doordat de bloedtoevoer en signalen naar en van de hersenen verminderd zijn. De oorzaak van een beknelde zenuw kan bijvoorbeeld zijn een verkeerde houding, zwakte in spieren of artritis. Er zijn verschillende behandelmethodes beschikbaar, zoals fysiotherapie, medicatie of chirurgie, afhankelijk van de ernst en oorzaak van de beknelde zenuw. Het is belangrijk om snel te behandelen om verdere schade te voorkomen.

Overige minder bekende oorzaken

Overige minder bekende oorzaken van een tintelende linkerarm zijn onder andere:

 • Artritis
 • Tumoren
 • Hersentrauma
 • Bloedstolsels
 • Perifere neuropathie
 • Hormonale veranderingen
 • Overmatig alcoholgebruik
 • Bijwerkingen van bepaalde medicijnen

Samengevat

In het artikel hebben we verschillende oorzaken besproken voor tintelingen in de linkerarm, van bekende oorzaken zoals overbelasting en beknelde zenuwen tot minder bekende oorzaken zoals artritis, tumoren en hersentrauma. Het is belangrijk om op te merken dat als de tintelingen aanhouden of erger worden, het aan te raden is om een arts te raadplegen. Een arts kan de oorzaak vaststellen en de juiste behandeling voorschrijven om de tintelingen te verminderen of te voorkomen. Als het gaat om tintelingen in de arm, is het altijd beter om vroegtijdig actie te ondernemen en te onderzoeken wat de oorzaak is.