⏱ Leestijd: 4 minuten
0 stemmen

Tintelingen in het gezicht zijn een veelvoorkomend symptoom, die kunnen worden veroorzaakt door een breed scala aan aandoeningen. Tintelingen in het gezicht kunnen zich lokaliseren in de neus, lippen of wangen. Sommige mensen ervaren dit alleen in een klein deel van hun gezicht, terwijl anderen tintelingen in hun hele gezicht ervaren.

De tintelingen kunnen worden veroorzaakt door een verstoorde bloedcirculatie of een verandering in de chemische samenstelling van het bloed. Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar om te helpen met het verlichten van tintelingen in het gezicht, waaronder medicijnen, kruiden en supplementen en levensstijlaanpassingen, zoals het verminderen van stress of regelmatige lichaamsbeweging.

Vrouw die tintelingen in het gezicht ervaart

Waarom voel je tintelingen in je gezicht?

Sommige mensen voelen tintelingen in hun gezicht als gevolg van een verandering in de bloedcirculatie of de chemische samenstelling van het bloed. Dit kan worden veroorzaakt door een aantal verschillende aandoeningen, zoals diabetes, multiple sclerose, een beroerte, hersenletsel, een infectie of een verstoring van het zenuwstelsel. Ook stress, angst, spanning of angst kunnen dit gevoel veroorzaken.

Wat zijn de oorzaken van tintelingen in het gezicht?

Zoals gezegd zijn er een hoop oorzaken van tintelingen in het gezicht. De meest voorkomende oorzaken van tintelingen hebben we hieronder opgesomd.

Diabetes

Diabetes veroorzaakt een verandering in de chemische samenstelling van het bloed en kan leiden tot tintelingen in het gezicht. De tintelingen in het gezicht kunnen variëren van een brandend of kriebelend gevoel tot een gevoel van doofheid. De tintelingen kunnen optreden in bepaalde delen van het gezicht of zelfs in het hele gezicht. Het is belangrijk om regelmatig de bloedsuiker te controleren om te voorkomen dat de tintelingen erger worden.

Multiple Sclerose

Multiple Sclerose (MS) is een chronische ziekte die het zenuwstelsel aantast. MS kan leiden tot een verandering in de bloedsomloop, wat onder andere kan leiden tot een tintelend gevoel in het gezicht. De tintelingen kunnen variëren van een brandend of kriebelend gevoel tot een gevoel van doofheid. MS-patiënten kunnen baat hebben bij het nemen van medicijnen om hun symptomen te verlichten.

Beroerte

Een beroerte kan leiden tot een verandering in de bloedsomloop, wat kan leiden tot tintelingen of een doof gevoel in onder andere het gezicht. De tintelingen kunnen optreden in enkele delen van het gezicht of in het hele gezicht. Het is belangrijk om de bloeddruk te controleren om te voorkomen dat de tintelingen erger worden. Ook kan het helpen om te leren hoe je stress kunt beheersen met behulp van ontspanningsmethoden zoals yoga of meditatie.

Hersenletsel

Hersenletsel kan leiden tot een verandering in de bloedsomloop of de chemische samenstelling van het bloed, wat weer kan leiden tot een doof gevoel in (delen van) het gezicht. Soms is fysiotherapie nodig om de bloedsomloop te verbeteren of om de zenuwen te versterken. Ook kan het nodig zijn om medicijnen te nemen om de tintelingen te verminderen.

Infectie

Een infectie – zoals bijvoorbeeld een sinus-infectie – kan leiden tot een verandering in de chemische samenstelling van het bloed of een verstoring van de bloedcirculatie. Dit kan weer leiden tot tintelingen in het gezicht. Het is belangrijk om de infectie te behandelen met medicijnen om te voorkomen dat de tintelingen erger worden.

Verstoring van het zenuwstelsel

Een verstoring van het zenuwstelsel kan leiden tot een verandering in de bloedsomloop of een verandering in het bloed zelf. Het is belangrijk om te zoeken naar de oorzaak van de verstoring en deze te behandelen om te voorkomen dat de tintelingen erger worden.

Stress, angst en spanning

Stress kan ook leiden tot tintelingen in het gezicht. Het is goed om te leren hoe je stress kunt beheersen door ontspanningsmethoden zoals yoga of meditatie te gebruiken. Ook is het goed om je gedachten en emoties bewust te beheersen, en om regelmatig lichaamsbeweging te doen om je bloedcirculatie te verbeteren en om je lichaam te helpen om te ontspannen.

Medicijnen

Een tintelend gezicht komt soms voor bij het gebruik van bepaalde medicijnen. Medicijnen die een tintelend gezicht kunnen veroorzaken, zijn onder andere bètablokkers, anticonvulsiva, antidepressiva, calciumkanalenblokkers, hartglycosiden, immunosuppressiva, kalmerende middelen en vele anderen. Als je vermoed dat de tintelingen door medicatie worden veroorzaakt, neem dan contact op met je huisarts.

Overmatig alcoholgebruik

Overmatig alcoholgebruik kan leiden tot een tintelingen in het gezicht. Alcoholmisbruik kan zorgen voor een verstoring van het evenwicht van elektrolyten in het lichaam. De tintelingen die daaruit voort komen kunnen worden ervaren als een kriebelend gevoel, een branderig gevoel, of een dof gevoel, en kunnen lokaliseren in de neus, lippen of wangen. Wanneer je overmatig alcohol drinkt en een tintelend gezicht ervaart, is het belangrijk om medische hulp te zoeken.

Minder vaak voorkomende oorzaken

Minder vaak voorkomende oorzaken van tintelingen in het gezicht zijn:

 • Een verstoord schildklierhormoon
 • Hormonale veranderingen
 • Ziekte van Lyme
 • Fibromyalgie
 • Carpaal tunnel syndroom
 • Vitaminetekorten
 • Allergieën
 • Auto-immuunziekten

Hoe lang kunnen tintelingen in het gezicht aanhouden?

Hoe lang tintelingen in het gezicht duren is afhankelijk van de oorzaak. Als de tintelingen worden veroorzaakt door een infectie, kan het enkele dagen tot weken duren voordat het volledig is verdwenen. Als het veroorzaakt wordt door een neurologisch of endocrien probleem, kan het veel langer duren voordat het volledig wordt verdwenen.

Welke behandelingen zijn er om tintelingen in het gezicht te verlichten?

Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar om te helpen met het verlichten van tintelingen in het gezicht. Denk aan medicijnen, kruiden en supplementen, en levensstijlaanpassingen zoals het verminderen van stress en regelmatige lichaamsbeweging. Sommige mensen hebben baat bij het gebruik van warmte of koude therapie om het tintelende gevoel te verminderen.

Wat kan ik zelf doen om tintelingen in het gezicht te verminderen?

Sommige natuurlijke kruiden kunnen helpen bij het verlichten van ontstekingen, wat weer kan helpen bij het verlichten van tintelingen in het gezicht. Ook bepaalde supplementen, zoals vitamine B, vitamine D en omega-3-vetzuren, kunnen helpen bij het verlichten van een doof gevoel in het gezicht.

Kruiden en supplementen die kunnen helpen bij het verlichten van een tintelend gezicht zijn onder andere:

 • Gember
 • Kurkuma
 • Ginseng
 • Vitamine B ga door met een
 • Vitamine D
 • Omega-3-vetzuren
 • Magnesium
 • Zink
 • Boswellia
 • Kurkuma-extract
 • Ashwagandha-extract
 • Ginkgo biloba-extract

Is een tintelend gezicht gevaarlijk?

Een tintelend gezicht is meestal niet gevaarlijk, maar het kan een symptoom zijn van een onderliggende aandoening. Denk aan bijvoorbeeld diabetes, multiple sclerose of een beroerte. Als het tintelende gevoel langer dan een paar dagen aanhoudt, is het belangrijk om een arts te raadplegen om de oorzaak te achterhalen en om te bepalen of er behandeling nodig is.