⏱ Leestijd: 4 minuten
2 stemmen

Het hebben van een tintelende pink komt vaker voor dan je denkt. Er zijn veel mensen die er ooit weleens mee te maken hebben gehad.

Een tintelende pink kan soms gepaard gaan met een jeukende of brandende sensatie en een algemeen tintelend gevoel in je handen.

Vrouwenhand die last heeft van een tintelende pink

Het hebben van een tintelende pink kan variëren van een beetje irritant tot aan erg vervelend. Soms verdwijnt het gevoel al na een paar minuten en komt het niet meer terug. In andere gevallen is er meer nodig om de tintelingen te laten stoppen.

Wat betekent het als je een tintelende pink hebt?

Een tintelende pink is een algemeen voorkomend gevoel waarbij de pink voelt alsof het slaapt of brandt. Er zijn verschillende oorzaken, direct of indirect, voor een tintelende pink.

Wat zijn de oorzaken van tintelende pink

Een tintelende pink kent zoals gezegd verschillende oorzaken. We benoemen de meest bekende hieronder.

Oorzaak 1. Carpaal tunnel syndroom

De meest voorkomende oorzaak van een tintelende pink is het carpaal tunnel syndroom. Het carpaal tunnel syndroom is een aandoening waarbij druk wordt uitgeoefend op de zenuwen in het polsgebied. Het komt voornamelijk voor bij mensen die veel werken op de computer of andere taken uitvoeren waarbij er druk op de polsen komt te staan. Het Carpaal tunnel syndroom kan ook voorkomen bij mensen met een verwonding, een ontsteking of artritis, bij zwangere vrouwen, mensen met diabetes of een hernia.

De symptomen van het Carpaal tunnel syndroom zijn:

  • tintelend of doof gevoel in de vingers (met name de pink).
  • Soms: een zwakke grip.
  • De symptomen kunnen ‘s nachts ook erger worden

De diagnose Carpaal tunnel syndroom kan worden gesteld door een arts die gebruik maakt van een fysieke examen, een EMG (elektromyografie) of een röntgenfoto.

Oorzaak 2. Hoge bloeddruk

Een te hoge bloeddruk kan een oorzaak zijn van een tintelende pink. De hoge bloeddruk verhoogt de druk in de bloedvaten, wat druk uitoefent op de zenuwen in de arm of de hand. Als gevolg hiervan ervaar je tintelingen in de pink.

Oorzaak 3. Diabetes

Diabetespatiënten hebben een verhoogd risico op nerveuze schade, wat bijdraagt aan een verhoogde kans op tintelende pink. Diabetes veroorzaakt schade aan de bloedvaten, waardoor de bloedtoevoer naar de ledematen vermindert. Als gevolg hiervan ervaar je tintelingen in onder andere de pink.

Oorzaak 4. Breuk of trauma

Een breuk of trauma kan ook een oorzaak zijn van een tintelende pink. Een breuk of trauma kan leiden tot schade aan het zenuwweefsel in het polsgebied, wat resulteert in tintelingen in de pink. De oorzaak van de schade kan een verstuiking, een fractuur, een operatie of een val zijn. De behandeling kan bestaan uit rust, het dragen van een polsbrace, fysiotherapie of chirurgie.

Oorzaak 5. Stress of angst

Last but not least: Stress, spanning en angst zijn de nummer één oorzaak voor tintelende ledematen. Stress verhoogt de spanning in de spieren, waardoor er druk wordt uitgeoefend op de zenuwen in het polsgebied, wat weer kan resulteren in bijvoorbeeld tintelingen in je pink.

Stress kan worden behandeld door te ontspannen, voldoende slaap te krijgen, gezond te eten en regelmatig te bewegen.

Is het hebben van tintelende pink gevaarlijk?

Meestal is de oorzaak onschuldig, zoals bij het carpaal tunnel syndroom of een verstuiking. Andere mogelijke oorzaken kunnen een hernia, diabetes, een ontsteking of een beroerte zijn.

Als je je zorgen maakt, overweeg dan een bezoek aan je arts om uit te zoeken of er achterliggende oorzaken zijn.

de oorzaken en bijwerkingen

Welke behandeling kan helpen bij een tintelende pink?

Tintelende handen zijn een symptoom dat kan duiden op een beknelde zenuw, stress of een ander ernstig probleem. Het is daarom belangrijk om de oorzaak zo snel mogelijk te achterhalen als je vaker last hebt van een tintelende pink of tintelende handen. Een arts kan je helpen bij het vinden van de juiste diagnose en behandeling.

De behandeling van een tintelende pink kan bestaan uit verschillende methoden, afhankelijk van de oorzaak. Als de oorzaak bijvoorbeeld het carpaal tunnel syndroom is, kan een arts een polsbrace voorschrijven om de druk op de zenuwen in het polsgebied te verminderen. Rust is ook belangrijk om de druk op de zenuwen te verlichten. Als de tintelingen worden veroorzaakt door een breuk of trauma, kan chirurgie nodig zijn om de schade te herstellen.

Soms worden tintelende handen – afhankelijk van de oorzaak – ook behandeld met medicijnen.

Wat kan ik zelf doen

Mocht je tintelende pink veroorzaakt worden door stress dan kun je proberen wat rust te nemen. Je kunt bijvoorbeeld een wandeling maken of yoga-oefeningen doen. Worden de tintelingen veroorzaakt door een blokkade, dan kan bijvoorbeeld een massage al helpen om de tintelingen te doen verdwijnen.

Andere manieren van behandeling zijn warmte, gecombineerd met ademhalingsoefeningen. Je kunt ook oefeningen doen om de zenuwen die het getintel veroorzaken sterker te maken.

Wanneer je merkt dat je geen goede vooruitgang boekt, overleg dan met je huisarts.