3 stemmen
⏱ Leestijd: 2 minuten

Als je tintelende benen hebt dan zal dit niet als een pretje ervaren worden. In de meestal gevallen is de bloedtoevoer naar je benen dan tot een stoppen gebracht. Vaak gebeurt dit tijdens het slapen, je wordt wakker met een tintelend gevoel in je benen, dit kan soms tot vervelende pijn lijden. Maar ook andere oorzaken kunnen ten grondslag liggen aan tintelende benen.

Tintelende benen

Oorzaak tintelende benen

De oorzaak ligt bij het afknellen van de bloedtoevoer. Dit kan zijn doordat je je benen voor een lange tijd in dezelfde houding hebt gehad. Bijvoorbeeld in je slaap, of als je veel op je knieën zit. Het kan dan gebeuren dat je zenuwen of je aderen worden afgekneld, dat kan tinteling veroorzaken. Maar ook hyperventilatie, bloedarmoede, spataderen, diepe veneuze trombose en een ontzette ruggenwerfschijf kan tinteling veroorzaken.

Symptomen tintelende benen

De symptomen van tintelende benen kunnen heel divers zijn. Het tintelen kan ervoor zorgen dat je niet kunt slapen. Of je kunt minder goed lopen, doordat het gevoel in je benen voor een deel, of helemaal verdwijnt. Het kan ook gebeuren dat je lang in een bepaalde houding zit, je benen beginnen dan te tintelen en het gevoel in je benen zal dof en slapend zijn.

Oplossing tintelende benen

Soms kan het helpen om in een andere houding te gaan liggen of zitten, dat kan de tinteling verhelpen. Maar ook kan het komen door bijvoorbeeld bloedarmoede of een ontzette ruggenwerfschijf. Het is dan verstandig om even langs de dokter te gaan.