⏱ Leestijd: 5 minuten
3 stemmen

Zoals de woorden tintelende tenen al zeggen, vindt er een tinteling in de tenen plaats. Dit kan gebeuren wanneer je bijvoorbeeld te lang op je voet hebt gezeten. Er ontstaat dan een tintelend gevoel wat soms tot vervelende pijn kan lijden. Maar ook Mortonse neuralgie kan tintelende tenen veroorzaken.

Vrouw met tinteling in de tenen

Oorzaak tintelende tenen

De oorzaken van tintelende tenen kunnen heel verschillend zijn. Als je bijvoorbeeld op je voet hebt gezeten dan kunnen je tenen gaan ‘tintelen’. Maar tintelende tenen worden meestal veroorzaakt doordat de voorvoetzenuw tussen het derde en vierde middenvoetsbeentje bekneld is geraakt. Dit wordt ook wel Mortonse neuralgie genoemd. De oorzaak hiervan komt meestal door verschillende factoren, bijvoorbeeld als je een verkeerde manier van lopen hebt. Maar ook sporten waarbij je veel moet lopen kan Mortonse neuralgie veroorzaken.

Verkeerde manier van lopen

Als je last hebt van tintelende tenen, kan de oorzaak mogelijk een verkeerde manier van lopen zijn. Dit komt door een beknelde voorvoetzenuw tussen het derde en vierde middenvoetsbeentje, wat ook wel Mortonse neuralgie wordt genoemd.

Gelukkig is er een manier om je loopstijl te veranderen om deze aandoening te verhelpen. Probeer je voeten goed ondersteund te houden door je gewicht gelijkmatig te verdelen. Zorg ook dat je schoenen comfortabel zijn en je voeten goed kunnen bewegen. Met deze aanpassingen in je loopstijl, kun je mogelijk je tintelende tenen verlichten.

Veel lopen of sporten

Tintelende tenen komt regelmatig voor bij mensen die veel lopen of sporten Als je veel lange afstanden loopt of veel sport, kan dat leiden tot een beknelde voorvoetzenuw tussen het derde en vierde middenvoetsbeentje, wat ook wel Mortonse neuralgie wordt genoemd.

Zenuwbeknelling

Zenuwbeknelling kan verschillende symptomen veroorzaken, waaronder tintelende tenen. Zenuwbeknelling kan worden veroorzaakt door een aantal verschillende redenen, waaronder:

 • een gebroken of gekneusde rib
 • een vergrote lymfeklier
 • een tumor of een cyste
 • een hernia
 • een verwonding
 • overbelasting

Ook anatomische afwijkingen zoals een gebogen wervelkolom kunnen leiden tot zenuwbeknelling. De tintelingen kunnen variëren van licht tot sterk, en kunnen vergezeld gaan van pijn, zwakte, gevoelloosheid of een branderig gevoel.

Een onregelmatige bloedstroom

Tintelende tenen kunnen worden veroorzaakt door een onregelmatige bloedstroom. Dit kan gebeuren als er weefsel of druk op de bloedvaten komt te staan, waardoor de bloedstroom wordt belemmerd of gestoord. Als gevolg hiervan kunnen de nerven die naar de tenen reiken onvoldoende bloed krijgen. Dit kan tintelingen, jeuk, pijn, krampen, prikkelingen en andere onaangename sensaties veroorzaken. Soms wordt dit ook wel ‘perifere neuropathie’ genoemd. Behandeling kan bestaan uit het verlichten van de druk op het gebied en het gebruik van medicijnen om de symptomen te verlichten.

Spierspanning

Spierspanning kan ook tintelende tenen veroorzaken. Dit kan worden veroorzaakt door een verkeerde houding, verkeerde schoenen of een overbelasting van de spieren. Een verkeerde houding kan ongemak veroorzaken aan de voeten en benen, waardoor de spieren kunnen gaan trekken en tintelingen kunnen veroorzaken. Verkeerde schoenen kunnen ook leiden tot een verkeerde verdeling van druk op de voeten en benen, wat leidt tot spierspanning. Overbelasting kan ook spierspanning veroorzaken, wat kan leiden tot tintelingen.

Zwangerschap

Tintelingen in de tenen tijdens de zwangerschap kunnen worden veroorzaakt door een aantal verschillende factoren. Veranderingen in het lichaam, zoals gewichtstoename en toename van het hormoon oestrogeen, kunnen leiden tot zwelling in de voeten en benen, wat kan leiden tot een knelling van de zenuwen en tintelingen. Ook kunnen veranderingen in het zuur-base-evenwicht van het lichaam en een verminderde bloedcirculatie leiden tot tintelingen. In sommige gevallen kan het helpen om de benen en voeten regelmatig op te tillen en te masseren om de tintelingen te verlichten.

Diabetes

Tintelende tenen kunnen een symptoom zijn van diabetes omdat diabetes gepaard gaat met een verminderde bloedcirculatie en zenuwbeschadiging. Mensen met diabetes kunnen ervaren dat hun voeten en benen tintelen, pijn doen, gevoelloos worden of verdoofd aanvoelen. Het is belangrijk om de bloedglucose waarden regelmatig te monitoren en de richtlijnen van uw arts te volgen om de kans op complicaties zoals tintelende tenen te verminderen. Het is ook belangrijk om een gezond dieet te volgen, gezond te eten en regelmatig lichaamsbeweging te doen.

Alcoholmisbruik

Alcoholmisbruik kan leiden tot tintelende tenen. Alcohol kan de bloedcirculatie belemmeren, wat kan leiden tot een knelling van de zenuwen in de benen en tintelingen veroorzaken. Alcoholmisbruik kan ook leiden tot een tekort aan vitamines en mineralen, wat kan leiden tot een verstoring van het zuur-base-evenwicht van het lichaam en pijn, tintelingen en gevoelloosheid in de voeten en benen. Het is belangrijk om te stoppen met alcoholmisbruik en een gezond dieet te volgen om de symptomen van tintelende tenen te verminderen.

Tintelende tenen door bepaalde medicijnen

Sommige medicijnen, zoals chemotherapie, antidepressiva, bloeddrukverlagende medicijnen, anticonvulsiva, pijnstillers, hormonale medicijnen en immunosuppressiva kunnen leiden tot tintelende tenen. Dit kan komen door de chemische stoffen in de medicijnen die de bloedcirculatie belemmeren en de zenuwen knellen. Ook kunnen sommige medicijnen leiden tot een verstoring van het zuur-base-evenwicht van het lichaam, wat kan leiden tot tintelingen en pijn. Het is belangrijk om je arts te raadplegen als u ervaart dat je medicijnen tintelingen veroorzaken. Je arts kan je adviseren over alternatieven om de symptomen te verlichten.

tintelingen in de tenen door gebruik van medicatie

Neurologische aandoeningen

Er zijn verschillende neurologische aandoeningen die tintelende tenen kunnen veroorzaken, waaronder:

 • multiple sclerose
 • hersenvliesontsteking
 • ALS (Amyotrofische Laterale Sclerose)
 • spinale zenuwontsteking
 • Een herseninfarct

Bij deze aandoeningen kunnen de zenuwen in de voeten worden gekneld, wat kan leiden tot tintelingen. De symptomen kunnen variëren van licht tot sterk en kunnen worden vergezeld door pijn, zwakte, gevoelloosheid of een branderig gevoel. Het is belangrijk om contact op te nemen met uw arts als u symptomen van een neurologische aandoening ervaart.

Vitamine B12-tekort

Vitamine B12-tekort kan ook leiden tot tintelende voeten. Vitamine B12 speelt een belangrijke rol bij de gezondheid van het zenuwstelsel en bij de bloedcirculatie. Een tekort aan vitamine B12 kan leiden tot een verminderde bloedcirculatie en een verstoring van het zenuwstelsel, wat kan leiden tot tintelende voeten. Om een vitamine B12-tekort te voorkomen, is het belangrijk om voldoende voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan deze vitamine, zoals vis, eieren, vlees, melk en kwark.

Symptomen tintelende tenen

Het kan zijn dat als je veel loopt of sport dat je tintelende tenen krijgt. Dit zijn dan perioden van acute pijn in je voorvoet met uitstraling naar je tenen. Maar ook kan het zijn als je lang in een bepaalde houding hebt gezeten, dat dan je tenen beginnen te tintelen. Vaak is dan de bloedtoevoer afgesloten. De symptomen van tintelende tenen kunnen variëren van licht tot sterk. Vaak worden ze vergezeld door pijn, zwakte, gevoelloosheid of een branderig gevoel. Soms kan er ook sprake zijn van een kriebelende sensatie. De tintelingen kunnen gepaard gaan met een ander ongemak, zoals pijn, zwakte of stijfheid.

Zijn tintelende tenen gevaarlijk?

Tintelende tenen op zichzelf zijn niet gevaarlijk, maar ze kunnen wel een teken zijn van een onderliggende aandoening. Als je tintelende tenen ervaart, is het daarom belangrijk om een arts te raadplegen om de oorzaak te achterhalen. Sommige aandoeningen die tintelende tenen veroorzaken, zoals zenuwbeknelling, kunnen leiden tot verdere complicaties als ze niet worden behandeld.

Oplossing tintelende tenen

Het is belangrijk om de oorzaak van de tintelende voeten vast te stellen voordat een behandeling kan worden gestart. Als de tintelingen worden veroorzaakt door een ziekte of aandoening, kan een arts de juiste medicatie voorschrijven om de symptomen te verlichten. Als de tintelingen worden veroorzaakt door een verkeerde houding, verkeerde schoenen of overbelasting, kan het helpen om de voeten en benen regelmatig te masseren en op te tillen om de tintelingen te verlichten. Het is ook belangrijk om voldoende water te drinken om de zuur-base-balans in het lichaam te verbeteren.