⏱ Leestijd: 6 minuten
4 stemmen

Heeft u ooit het gevoel gehad dat uw voeten tintelen? Als het antwoord ja is, weet u waarschijnlijk hoe ongemakkelijk deze aandoening kan zijn. Tintelende voeten is een algemeen voorkomende aandoening die vele oorzaken kan hebben. Soms is het een teken van een onderliggend gezondheidsprobleem, maar in andere gevallen is het gewoon een onschuldige aandoening. In dit artikel bespreken we wat tintelende voeten is, de oorzaken ervan en de beste behandelingen voor dit symptoom.

In de meeste gevallen is een tinteling een symptoom van een niet goed functionerende zenuw. De langste zenuw in ons lichaam is de grote beenzenuw, deze vertakt ter hoogte van de knie in twee zenuwen die afzonderlijk zijn. Ze beïnvloeden beide een afzonderlijk gebied in het onderbeen. Een tinteling wordt nog wel eens verward met een doorbloedingsstoornis, maar in veel gevallen zal dit niet zo zijn. Als er geen duidelijk temperatuurverschil of kleurverschil te ontdekken is in je voet, dan is het niet waarschijnlijk dat een doorbloedingsprobleem de oorzaak zal zijn. Door compressie geeft een zenuw de verkeerde informatie.

Tintelende voeten

Oorzaken van tintelende voeten

Er zijn tal van oorzaken die ten grondslag kunnen liggen aan tintelende voeten. Allereerst is het mogelijk dat tintelende voeten worden veroorzaakt door een hernia, meestal heb je dan één tintelende voet. Ook lang met je benen over elkaar zitten kan ervoor zorgen dat je voeten gaan tintelen. Mensen die op hun knieën werken, zoals bij voorbeeld een stratenmaker of een tapijtleggen kunnen ook te maken krijgen met tintelende voeten. Een specifiek probleem is Mortonse neuralgie, dat is een aandoening in de zenuw van de voet. Maar ook een doorgezakte voorvoet of een doorgezakte voetboog kan voor tintelende voeten zorgen. Een spierscheuring, strakke tape of gips kan ook voor tinteling zorgen.

1. Tintelingen bij Diabetes

Diabetes is een chronische aandoening die wordt veroorzaakt door een tekort aan insuline, een hormoon dat wordt geproduceerd door de alvleesklier. Hoewel diabetes meestal wordt behandeld met medicijnen en een gezond dieet, kan het leiden tot een aantal complicaties, waaronder tintelende voeten. Tintelende voeten zijn vaak een gevolg van een slechte bloedcirculatie, waardoor er te weinig zuurstof naar de voeten wordt gestuurd. Diabetespatiënten hebben vaak een verminderde bloedcirculatie, wat kan leiden tot tintelende voeten. Om de symptomen te verlichten, is het belangrijk om een gezond dieet te volgen, met voldoende vitamines en mineralen, om gezonde bloedcirculatie te ondersteunen. Het is ook bel

2. Tintelingen in de voeten en zwangerschap

Tintelende voeten tijdens de zwangerschap is een veel voorkomend symptoom. Deze aandoening wordt meestal veroorzaakt door een verandering in hormoonspiegels en een toename in bloedstroom naar de ledematen. Tijdens de zwangerschap wordt er meer bloed gepompt naar je voeten, wat kan leiden tot tintelende of jeukende gevoelens. Ook het toegenomen gewicht in de buik kan druk uitoefenen op de zenuwen in je voeten, waardoor tintelende gevoelens ontstaan. Om de symptomen te verlichten, is het belangrijk om de voeten regelmatig te masseren en rust te nemen. Het is ook aan te raden om comfortabele schoenen te dragen om druk op de voeten te verminderen.

3. Tintelende voeten door een gebrek aan vitamine B12

Een tekort aan vitamine B12 kan leiden tot tintelende voeten. Vitamine B12 is een essentieel voedingsstof die nodig is voor de productie van rode bloedcellen. Als je niet genoeg vitamine B12 binnenkrijgt, kan dit leiden tot een laag energieniveau, vermoeidheid en tintelende voeten. Ook kan een vitamine B12-tekort leiden tot een aantal neurologische aandoeningen. Om een tekort aan vitamine B12 te voorkomen, is het belangrijk om voedingsmiddelen te eten die rijk aan vitamine B12 zijn, zoals melk, vlees, eieren, vis, peulvruchten en noten. Het is ook aan te raden om supplementen te nemen als je geen genoeg vitamine B12 binnenkrijgt uit je dieet.

4. Tintelende voeten door onvoldoende bloedcirculatie

Onvoldoende bloedcirculatie kan leiden tot tintelende voeten. Als er te weinig bloed naar de voeten wordt gestuurd, kunnen er zuurstoftekorten optreden, die tintelende gevoelens veroorzaken. Een slechte bloedcirculatie kan worden veroorzaakt door een aantal verschillende oorzaken, waaronder roken, obesitas, inactiviteit, diabetes en hoge bloeddruk. Om de bloedcirculatie te verbeteren, is het belangrijk om een gezond dieet te volgen, voldoende te bewegen en te stoppen met roken. Het is ook aan te raden om regelmatig je benen en voeten te masseren om de bloedstroom te verbeteren en tintelende gevoelens te verlichten.

5. Artritis en tintelingen in de voeten

Artritis is een veel voorkomende aandoening die wordt veroorzaakt door ontsteking in de gewrichten. Deze ontsteking kan leiden tot pijn en stijfheid in de gewrichten, maar ook tot tintelende voeten. Tintelende voeten zijn vaak een gevolg van zenuwschade die wordt veroorzaakt door ontstekingen. Ook kan artritis leiden tot verminderde bloedcirculatie, waardoor er te weinig zuurstof naar de voeten wordt gestuurd. Om de symptomen te verlichten, is het belangrijk om een gezonde levensstijl te volgen, met voldoende rust en regelmatige beweging. Ook kunnen medicijnen en pijnstillers de symptomen verlichten.

6. Erfelijke aandoeningen

Erfelijke aandoeningen kunnen ook leiden tot tintelende voeten. Sommige erfelijke aandoeningen, zoals de ziekte van Charcot-Marie-Tooth, kunnen leiden tot zenuwaandoeningen. Deze aandoeningen kunnen leiden tot zenuwschade en verminderde bloedcirculatie, waardoor tintelende voeten ontstaan. Erfelijke aandoeningen kunnen ook leiden tot spierspasmen, wat ook kan leiden tot tintelende voeten. Om de symptomen te verlichten, is het belangrijk om de juiste behandeling te krijgen, zoals fysiotherapie en medicijnen.

7. Overbelasting van de voeten

Tintelende voeten kunnen worden veroorzaakt door overbelasting van de voeten. Als je voeten constant worden blootgesteld aan druk en spanning, kan dit leiden tot zenuwschade, waardoor tintelende voeten ontstaan. Overbelasting van de voeten kan ook leiden tot verminderde bloedcirculatie, wat ook kan leiden tot tintelende voeten. Om de symptomen te verlichten is het belangrijk om de voeten regelmatig te rusten en te masseren. Ook is het belangrijk om schoenen te dragen die comfortabel zijn en de voeten ondersteunen.

8. Zenuwaandoeningen

Zenuwaandoeningen kunnen ook leiden tot tintelende voeten. Sommige zenuwaandoeningen, zoals diabetes of een schildklieraandoening, kunnen leiden tot zenuwschade, waardoor tintelende voeten ontstaan. Ook kan een zenuwaandoening leiden tot verminderde bloedcirculatie, waardoor er te weinig zuurstof naar de voeten wordt gestuurd. Om de symptomen te verlichten, is het belangrijk om een gezond dieet te volgen en medicijnen te gebruiken om de zenuwaandoening te behandelen.

9. Spierspasmen

Spierspasmen kunnen ook leiden tot tintelende voeten. Spierspasmen zijn hevige en onwillekeurige samentrekkingen van spieren, die vaak worden veroorzaakt door stress of vermoeidheid. Spierspasmen kunnen leiden tot zenuwschade, waardoor tintelende voeten ontstaan. Ook kan spierspasmen leiden tot verminderde bloedcirculatie, wat ook kan leiden tot tintelende voeten. Om de symptomen te verlichten, is het belangrijk om regelmatig rust te nemen en de spieren te masseren. Ook is het belangrijk om stress te verminderen door te mediteren en yoga te beoefenen.

10. Stress of angst

Stress en angst kunnen ook leiden tot tintelende voeten. Stress en angst kunnen leiden tot zenuwschade, waardoor tintelende voeten ontstaan. Ook kan stress leiden tot verminderde bloedcirculatie, waardoor er te weinig zuurstof naar de voeten wordt gestuurd. Om de symptomen te verlichten, is het belangrijk om stress te verminderen door te mediteren, yoga te beoefenen en ontspannende oefeningen te doen. Ook is het belangrijk om regelmatig rust te nemen en je voeten te masseren.

vrouw doet yoga tegen stress en voor ontspanning

Samenvatting

De symptomen van tintelende voeten zijn bijvoorbeeld het voelen van ‘sterretjes’ in je voet. Maar ook prikkelingen in je voet, een tintelende sensatie is een symptoom. Maar als je een dof of een slapend gevoel in je voet hebt dan is dat ook een symptoom. Soms kan het gebeuren, als je bijvoorbeeld lang met je benen over elkaar hebt gezeten, dat je geen gevoel meer hebt in je voeten. Ook dat is een symptoom van tintelende voeten. Een branderig gevoel, zonder echte pijn is ook een symptoom.

Behandeling van tintelende voeten

Natuurlijk hangt het af welke oorzaak ten grondslag ligt aan de tintelende voeten. Daarom is het eerst belangrijk dat je goed evalueert wat de tintelingen veroorzaakt. Je moet er rekening mee houden dat tintelende voeten een symptoom ergens van zijn, in de meeste gevallen is het geen ziekte. Wel kan het zijn dat er iets mis is met je voet. Vaak helpt het al als je de oorzaken doorleest om tot een oplossing te komen. Als je bijvoorbeeld lang op je knieën zit bij je werk, dan kan dit de mogelijke oorzaak zijn.

Als de tintelende voeten worden veroorzaakt door een ziekte, zoals diabetes of een schildklieraandoening, is het belangrijk om de ziekte te behandelen om de symptomen te verlichten.

Als de oorzaak van de tintelende voeten onbekend is, is het belangrijk om een arts te raadplegen om erachter te komen wat de oorzaak is. Ook is het belangrijk om goede voetverzorging te krijgen, met voldoende rust en regelmatige beweging. Massage, warmte- of koude-therapie kunnen ook helpen om de symptomen te verlichten.