3 stemmen
⏱ Leestijd: 2 minuten

In de meeste gevallen is een tinteling een symptoom van een niet goed functionerende zenuw. De langste zenuw in ons lichaam is de grote beenzenuw, deze vertakt ter hoogte van de knie in twee zenuwen die afzonderlijk zijn. Ze beïnvloeden beide een afzonderlijk gebied in het onderbeen. Een tinteling wordt nog wel eens verward met een doorbloedingsstoornis, maar in veel gevallen zal dit niet zo zijn. Als er geen duidelijk temperatuurverschil of kleurverschil te ontdekken is in je voet, dan is het niet waarschijnlijk dat een doorbloedingsprobleem de oorzaak zal zijn. Door compressie geeft een zenuw de verkeerde informatie.

Tintelende voeten

Oorzaak tintelende voeten

Er zijn tal van oorzaken die ten grondslag kunnen liggen aan tintelende voeten. Allereerst is het mogelijk dat tintelende voeten worden veroorzaakt door een hernia, meestal heb je dan één tintelende voet. Ook lang met je benen over elkaar zitten kan ervoor zorgen dat je voeten gaan tintelen. Mensen die op hun knieën werken, zoals bij voorbeeld een stratenmaker of een tapijtleggen kunnen ook te maken krijgen met tintelende voeten. Een specifiek probleem is Mortonse neuralgie, dat is een aandoening in de zenuw van de voet. Maar ook een doorgezakte voorvoet of een doorgezakte voetboog kan voor tintelende voeten zorgen. Een spierscheuring, strakke tape of gips kan ook voor tinteling zorgen.

Symptomen tintelende voeten

De symptomen van tintelende voeten zijn bijvoorbeeld het voelen van ‘sterretjes’ in je voet. Maar ook prikkelingen in je voet, een tintelende sensatie is een symptoom. Maar als je een dof of een slapend gevoel in je voet hebt dan is dat ook een symptoom. Soms kan het gebeuren, als je bijvoorbeeld lang met je benen over elkaar hebt gezeten, dat je geen gevoel meer hebt in je voeten. Ook dat is een symptoom van tintelende voeten. Een branderig gevoel, zonder echte pijn is ook een symptoom.

Oplossing tintelende voeten

Natuurlijk hangt het af welke oorzaak ten grondslag ligt aan de tintelende voeten. Daarom is het eerst belangrijk dat je goed evalueert wat de tintelingen veroorzaakt. Je moet er rekening mee houden dat tintelende voeten een symptoom ergens van zijn, in de meeste gevallen is het geen ziekte. Wel kan het zijn dat er iets mis is met je voet. Vaak helpt het al als je de oorzaken doorleest om tot een oplossing te komen. Als je bijvoorbeeld lang op je knieën zit bij je werk, dan kan dit de mogelijke oorzaak zijn.